De Zusters van O.L.V.-ten-Bunderen (vanaf omstreeks het jaar 1269)
Moorslede 1269-1578
Frankrijk 1578-1587
Ieper 1587-1785
Moorslede 1785-2004
Zonnebeke 2004 -
varia

 

   Zoek op deze site met FreeFind

 

beluister ClassicNL tijdens het surfen, 128 K stereo

Het filiaal in Westouter (1884-1936)

algemeen zicht op Westouter, begin 20ste eeuw (ingekleurde ansichtkaart)
algemeen zicht op Westouter, begin 20ste eeuw (ingekleurde ansichtkaart)

1884 - In het begin van dat jaar trekken zusters vanuit Moorslede naar het dorp Westouter, om er in de Schomminkelstraat een nieuw kloosterfiliaal met een lagere school voor meisjes te leiden. In het hoofdgebouw wonen 5 zusters. Westouter ligt in de Westhoek, vlak tegen de Franse grens, in de "schaduw" van de Rodeberg, de Zwarteberg en de Scherpenberg. Sinds 1977 is het een deelgemeente van Heuvelland.

de jongensschool die tijdens WO I zwaar zal worden beschadigd
de jongensschool die tijdens WO I zwaar zal worden beschadigd

Twee zusters geven les in de plaatselijke jongensschool.

de Brabantschool
de Brabantschool

1898 - Vanaf 1 december gaan 3 zusters vanuit Westouter elke weekdag te voet heen en terug naar het Poperingse gehucht "den Brabant", langs de weg Westouter-Poperinge, om er les te geven in de sinds jaren verlaten "Brabantschool". Pastoor Vanderougstraete van de O.-L.-Vrouwparochie in Poperinge heeft hierom verzocht. Aanvankelijk zijn er 90 leerlingen, maar in 1909 is dat aantal al opgelopen tot ruim 200!! Pastoor Goemaere laat, achter het oorspronkelijke schoolgebouw, een twééde bouwen erachter, met een speelplaats tussen beide in.

het bejaardentehuis voor Wereldoorlog I
het bejaardentehuis voor Wereldoorlog I

1912 - Twee zusters werken voortaan 1912 in het plaatselijk "bejaardentehuis St.-Jozef", ook wel "Berten Gesticht" genoemd, naar de milde schenker Felix Berten, de Poperingse burgemeester en volksvertegenwoordiger.

1914 - Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog verblijven er in Westouter 13 zusters. Het dorp ligt in vrij gebied, maar is daarom nog niet veilig. Het klooster en het bejaardentehuis herbergen Engelse en Franse soldaten. De uit Zonnebeke gevluchte zusters arriveren in november en reizen de daaropvolgende maand al door naar Engeland en Schotland.

1915 - De zusters van Westouter geven les in de kerk, op de zolder van de jongensschool.

1916-17 - De "Brabantschool" wordt ingericht als Brits hospitaal, naderhand als Generale Staf voor de Canadezen, als logies voor achtereenvolgens Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Fransen. De zusters geven les in een tent in de wei.

de schoolkolonie 'La Volière' van Varengeville-sur-Mer (Normandië)
de schoolkolonie "La Volière" van Varengeville-sur-Mer (Normandië)

6 zusters van Westouter in de schoolkolonie 'La Volière' van Varengeville-sur-Mer
6 zusters van Westouter in de schoolkolonie "La Volière" van Varengeville-sur-Mer

1918 - Tijdens het zware Duitse "Kemmelberg"-tegenoffensief in de lente wordt Westouter geteisterd door zware bombardementen en wordt de bevolking geëvacueerd. Op 15 april voeren Franse soldaten 6 zusters weg om in het Normandische Varengeville-sur-Mer, een badplaats ten westen van de kuststad Dieppe, een kinderkolonie van 80 jongens te leiden.

Repos Ste-Elisabeth in De Panne
Repos Ste-Elisabeth in De Panne

Drie dagen later worden de 6 overblijvende zusters, samen met 300 bejaarde en zieke mensen, naar de "Repos Ste-Elisabeth" in De Panne overgebracht. Daar arriveren ook nog 3 Bunderzusters vanuit Proven met bejaarden, die zich bij de groep voegen.

Conflans-Sainte-Honorine
Conflans-Sainte-Honorine (Département des Yvelines)

De 11 zusters en 93 bejaarden worden op 29 augustus op transport gezet naar de kolonie "Vieux Château", Quai de la République, Conflans-Sainte-Honorine, 25 km ten Noord-Oosten van Parijs, aan de samenvloeiing van de Seine en de Oise.

de puinen van de pastorij (rechts) en de kloosterschool (links)
de puinen van de pastorij (rechts) en de kloosterschool (links)

in het midden de puinen van het Oudemannenhuis
in het midden de puinen van het St.-Joseph-oudemannenhuis

1919 - Bij hun terugkeer in Westouter treffen de zusters enkel onbewoonbare gebouwen aan, zwaar gehavend door bombardementen en beschietingen. Pas in 1926 zal alles volledig hersteld zijn. De "Brabantschool" staat wél ongedeerd overeind, maar is helemaal leeggeplunderd! Na wat herstellingen kunnen de lessen daar al worden hervat op 3 februari 1919. De onderwijzende zusters van de "Brabantschool" vormen nu een afzonderlijke communauteit en wonen in een huis in de Boeschepestraat en later in een woning achter de O.L.-Vrouwkerk in Poperinge.

klasfoto van het begin van de jaren '20
klasfoto van het begin van de jaren '20

1928 - De "Brabantschool" hangt voortaan af van het Paulinen-klooster in de Boeschepestraat in Poperinge, dat een dochterhuis is geworden van de Ten-Bunderen-Congregatie in Moorslede. De schoolzusters nemen vanaf januari 1929 in dat filiaal hun intrek.

het oorspronkelijke klooster in Westouter
het oorspronkelijke klooster
(tot 1936)
het naoorlogs klooster in Westouter (tot 1936)
het naoorlogs kloostergebouw in Westouter

1936 - Het klooster en de school van Westouter worden overgelaten aan de zusters Lamotten in Ieper, en het werk in het plaatselijk bejaardentehuis - eigendom van de Commissie van Openbare Onderstand - aan de zusters van Kortemark. Na WO II zal naast het oorspronkelijke woonhuis een ruim kloostergebouw worden opgetrokken en in 1996 verkocht aan de VZW "Werk der Hemen, redt de Jeugd" van de KSA uit Roeselare.


 

 voormalige bijhuizen

kaart van West-Vlaanderen Mariakerke Raversijde Middelkerke Wulpen Krombeke Proven Watou Poperinge Westouter Geluwe Slypskapelle Moorslede Zonnebeke Brugge Oedelem Oostveld-Oedelem Waardamme Pollinkhove Knokke

© Copyright 2007- . Alle rechten voorbehouden. Contact: E-mail