De Zusters van O.L.V.-ten-Bunderen (vanaf omstreeks het jaar 1269)
Moorslede 1269-1578
Frankrijk 1578-1587
Ieper 1587-1785
Moorslede 1785-2004
Zonnebeke 2004 -
varia

 

   Zoek op deze site met FreeFind

 

beluister ClassicNL tijdens het surfen, 128 K stereo

De Ten Bunderen route (Moorslede) - 19

De rode stip toont de plaats van de Bunderkruishoeve. De groene pijl geeft de Schouthoek aan, waar men rechts neemt (Google Maps).
De rode stip toont de plaats van de Bunderkruishoeve. De groene pijl geeft de Schouthoek aan, waar men
rechts neemt, richting Moorslede-centrum (Google Maps).

19. DE BUNDERKRUISHOEVE

De Oude Heirweg ter hoogte van de Schouthoek
De Oude Heirweg ter hoogte van de Schouthoek (Google Street View)

Vanaf de plek van het verdwenen Gasthuis Ten Bunderen stappen we zo'n 1,5 km op de Oude Heirweg in zuidwaartse richting, naar de Schouthoek.

Het kruispunt van de Oude Heirweg (rechts) en de Breulstraat (links)
Het kruispunt waar de Oude Heirweg (rechts) uitkomt in de Moorsledestraat (links), in het verlengde van
de Breulstraat, in de richting van Moorslede-centrum (Google Street View)

De Oude Heirweg komt, ter hoogte van de "Schouthoek" uit in de Moorsledestraat, die in het verlengde ligt van de Breulstraat. We slaan deze straat rechts in, richting Moorslede-centrum.

Vergezicht van de Bunderkruishoeve (Google Maps)
Vergezicht van de Bunderkruishoeve (Google Street View).

Wat verderop zien we, aan de linkerkant van de weg, een dreef die leidt naar een mooie oude en deels omwalde boerderij, vanouds bekend onder de naam "Bundercruyce", "Tbundergoet by den Cruce", "Bunderkruishoeve". De naam is ontleend aan het grote kruis, dat van oudsher stond geplant aan de "Schouthoek". Deze fraai gerestaureerde hoeve geeft een goed idee van hoe de helaas totaal verdwenen Gasthuishoeve van Ten Bunderen er moet hebben uitgezien!

luchtfoto van de huidige Bunderkruis-hoeve
Luchtfoto van de huidige Bunderkruis-hoeve, met de toegangsdreef en vooraan het
overgebleven deel van de middeleeuwse wallen

Reeds in 1376 bezaten de zusters van het Gasthuis Ten Bunderen deze tweede - toen nog volledig omwalde - hofstede. In 1535 waren er circa 14 ha grond aan verbonden, grotendeels in Moorslede en voor een klein stuk in Ledegem. Na hun definitieve vertrek in 1578, in de periode van de Beeldenstorm, bleven de zusters vanuit hun nieuwe verblijfplaats in Ieper de hoeve verder verhuren. Onder het bewind van de Oostenrijkse keizer Jozef II, op het einde van de 18de eeuw, werd de Bunderkruishoeve in beslag genomen door de Staat, samen met alle andere eigendommen en goederen van de zusters.

de Bundercruysse hoeve, in de 19de eeuw
De Bunderkruis hoeve in de 19de eeuw, met een klokje op de nok van het dak

Op 18 december 1797 werd de Bunderkruishoeve plus de bijhorende landbouwgronden door de Franse bezetter openbaar verkocht in Brugge, via een stroman, aan Joseph de Croix, de heer van Dadizele en Moorslede. Na allerlei erfenis-omwegen kocht de toenmalige pachter Maurice Vandeputte-Bosschaert in 1952 de hoeve. In 1962 werden de wallen rond de boerderij gedempt, behalve het stuk aan de voorzijde. Sinds 1990 zijn de kleinzoon Francis Vandeputte en diens vrouw Liselotte Rigole de eigenaars.

De Bunder-Cruysse hoeve, zoals die eruit zag halfweg de 20ste eeuw, zijzicht
De Bundercruysse-hoeve, zoals die eruit zag halfweg de 20ste eeuw

Tot in de tweede helft van de 20ste eeuw was de Bunderkruishoeve nog vrij goed bewaard in haar oorspronkelijke structuur, omringd met een brede wal. Een majestueuze toegangsdreef, aan beide kanten afgezet met een dubbele rij Italiaanse populieren, leidde naar de hoofdingang, waar destijds een ophaalbrug was. Boven op het dak van de hoeve stond zelfs een klokketorentje. Na een zware storm werden de hoge populieren in de dreef vervangen door platanen.

De schilderachtige dreef die leidt naar de Bunderkruishoeve (Google Street View)
De schilderachtige dreef die leidt naar de Bunderkruishoeve (Google Street View).

Copyright 2007- . Alle rechten voorbehouden. Contact: E-mail