De Zusters van O.L.V.-ten-Bunderen (vanaf omstreeks het jaar 1269)
Moorslede 1269-1578
Frankrijk 1578-1587
Ieper 1587-1785
Moorslede 1785-2004
Zonnebeke 2004 -
varia

 

   Zoek op deze site met FreeFind

 

beluister ClassicNL tijdens het surfen, 128 K stereo

Het filiaal in Abele-Watou (1937-1961)

het kloosterfiliaal van Abele
het kloosterfiliaal van Abele zoals het er nu uitziet
(Foto: Annick Clabau van de VZW 't Pensionaat)

wat voorafging...

Abele is een straatdorp dat hoofdzakelijk ligt op het grondgebied van de Poperingse deelgemeente Watou, maar ook voor een stukje in de Noord-Franse gemeente Boeschepe.

luchtfoto van het grensdorp Abele
luchtfoto van het grensdorp Abele (foto: Rudy Pattyn, Poperinge Verbeeldt)

de Belgisch-Franse grenslijn midden in de hoofdstraat
de Belgisch-Franse grenslijn midden in de hoofdstraat

Het is een echt grensdorp waar de de hoofdstraat samenvalt met de Belgisch-Franse landsgrens, waardoor de huizen aan beide kanten van de straat op ander nationaal grondgebied liggen. De kerk staat op Franse grond, maar de erediensten worden door het bisdom Brugge geregeld. De kerkfabriek van het Belgische Watou en het gemeentebestuur van het Franse Boeschepe staan samen in voor het onderhoud.

het pensionaat van de Franse zusters
het pensionaat van de Franse zusters (het hoge gebouw met donkere voorgevel)

In de tweede helft van de 19de eeuw bestaat er op het Franse grondgebied van Abele een vrije Franstalige meisjesschool, geleid door de religieuze congregatie "Filles de l'Enfant Jésus". In 1904 worden deze zusters door de fel anti-klerikale Franse regering verdreven en installeren een Franstalige school én pensionaat in het Belgisch gedeelte van Abele.

oprichting van het filiaal

het kloostergebouw op de dag van de inhuldiging (29 juni 1939)
het kloostergebouw op de dag van de inhuldiging (29 juni 1939)

1937 - De Bunderzusters van Moorslede richten in Abele een kloosterfiliaal op met een Vlaamse lagere meisjesschool, naast de bestaande Vlaamse gemeentelijke jongensschool. Nog datzelfde jaar kopen ze aan de Trappistenweg een stuk grond aan. Voorlopig kunnen 2 Moorsleedse zusters Martiale en Alphonsa een deel van het huis van de grondeigenaar betrekken.

de binnenkoer van de school in 1939
de binnenkoer van de school in 1939

1938 - Op 15 oktober opent de pasgebouwde "Maria-school" haar deuren en omvat 1 bewaarklas en 2 lagere klassen, met in totaal 93 leerlingen. Op 1 maart 1939 kunnen de zusters hun intrek nemen in hun nieuwe woonhuis en krijgen ze het gezelschap van Zr Marie-Egidia uit Moorslede.

de 3de lagere klas van Moeder Martiale
de 3de lagere klas van Zr Martiale

de bewaarklas van Zr Alphonsa in 1940
de bewaarklas van Zr Alphonsa in 1940

1940 - 45 - Bij het begin van de 2de Wereldoorlog, tijdens de inval van de Duitsers in mei 1940 wordt de school overrompeld door zo'n 200 Belgische vluchtelingen. Nadien zijn er Belgische soldaten ingekwartierd. In augustus 1941 installeren de Duitsers zich in de school en plaatsen kanonnen en tanks op de speelplaats. Vanaf halfweg september kunnen de zusters beschikken over 2 leslokalen voor ongeveer 100 leerlingen. Wegens plaatsgebrek moeten de kleuterklas verhuizen naar de refter, en het 7de en 8ste studiejaar naar de spreekkamers van het klooster, tot de terugtocht van de Duitsers in 1944.

de 4de graadklas van Zr De Groote in 1958
de 4de graadklas van Zr De Groote in 1958

het vertrek van de zusters

1961 - De zusters verlaten hun filiaal in Abele en laten het over aan die van "Het Gelove" in Tielt. Sinds enkele jaren is in het vroegere kloosterpand de kunstgalerij "DeQueeste" ondergebracht. Ernaast rechts is de ingang naar de huidige dorpsschool, de Vrije Basisschool "De Kleine Prins".

de speelplaats van de huidige school
de speelplaats van de huidige basisschool "De Kleine Prins"


 

 voormalige bijhuizen

kaart van West-Vlaanderen Mariakerke Raversijde Middelkerke Wulpen Krombeke Proven Watou Poperinge Westouter Geluwe Slypskapelle Moorslede Zonnebeke Brugge Oedelem Oostveld-Oedelem Waardamme Pollinkhove Knokke

© Copyright 2007- . Alle rechten voorbehouden. Contact: E-mail