De Zusters van O.L.V.-ten-Bunderen (vanaf omstreeks het jaar 1269)
Moorslede 1269-1578
Frankrijk 1578-1587
Ieper 1587-1785
Moorslede 1785-2004
Zonnebeke 2004 -
varia

 

   Zoek op deze site met FreeFind

 

beluister ClassicNL tijdens het surfen, 128 K stereo

De Ten Bunderen wandelroute - Inleiding

Kaart met het traject van de Ten Bunderen Route. (OpenStreetMap)
Het (geel ingekleurde) traject van de Ten Bunderen route. De blauwe stip in de rechterbovenhoek toont het vertrek- en eindpunt,
gelegen op de hoek van de Oude Heirweg en de Ten Bunderenstraat in de wijk De Tuimelare (© OpenStreetMap-auteurs).

INLEIDING

In Moorslede zijn reeds tal van wandel- en fietsroutes uitgestippeld, zowel door de overheid, door organisaties als door particulieren. Om er maar enkele te noemen:
  • de Erfgoedroute, bewegwijzerd met info-borden bij elke interessante halte (33 km);
  • het Pater Lievens wandelpad, aangeduid met witte zeshoekige borden (8,5 km);
  • het Vierkavenpad (14,5 km);
  • de Stroroute voor fietser- wandel en -ruiterverkeer langs de voormalige spoorlijn 64 Ieper-Roeselare (10 km);
  • de Rode Neuzentocht (Velodroomvrienden) (19,5 km);
  • de Passendale Gezinsbondwandeling (9,27 km);
  • de Koekuitwandelroute (8,2 km);
  • de Dadizeelse Kouters GPS-wandelroute (12 km);
  • de Dadizeelse Pompeschitterswandelroute (9 km);
  • het Boerenkrijg wandelpad (7,7 km);
  • de veertienachttien in Moorslede fietsroute (43,3 km);
  • de Briek Schotte fietsroute (48 km);
  • de Velodroomtocht (18 km);
  • de Bedevaartfietssroute vanuit Dadizele (40 km);
  • de Beitem nabij Roeselare wandelroute (19,3 km).
  • een stuk van de Europese Sint-Martinus wandelroute (6,8 km)

Deze lijst vullen we aan met een bijna 11 km lange Ten-Bunderen-route, niet exclusief voor wandelaars, maar eveneens voor fietsers of auto- en motorrijders. Deze route loopt langs gebouwen en plaatsen die verwijzen naar de 7,5 eeuwen oude geschiedenis van de Congregatie van de Zusters van O.L.V.-Ten-Bunderen. Hoewel het hoofdklooster sinds 2004 in het naburige Zonnebeke is gevestigd, blijft de Congregatie, vanuit historisch oogpunt, het sterkst en veruit het langst verbonden met Moorslede. Tijdens de voorgestelde tocht ontdekken we niet enkel blikvangers uit het verre en rijke verleden van Ten Bunderen, maar ook enkele andere bezienswaardigheden, bijv. in verband met de geschiedenis van Moorslede in het algemeen en van de parochie in het bijzonder, alsook met de vermaarde Moorsleedse missionaris Pater Constant Lievens s.j.

Het bovenstaand menu met de opeenvolgende stopplaatsen
Het bovenstaand uitklapmenu met de opeenvolgende stopplaatsen. De namen met rechts ervan een neerwaards pijltje
hebben een vertikaal uitklappend sub-menu.

We beklemtonen dat deze Ten Bunderen route een puur privé-initiatief is. Het traject is dus niet bewegwijzerd. Maar de individuen of groepen, die de hier voorgestelde route willen volgen, worden niet aan hun lot overgelaten. Bovenaan deze inleidende webpagina is een overzichtskaart te zien met het - in het geel gemarkeerd - af te leggen parcours. Er zijn een 15-tal stopplaatsen, die men op het horizontaal uitklapmenu bovenaan deze en volgende pagina's kan aanklikken. Elke halte krijgt een aparte webpagina, met telkens een vrij uitgebreide beschrijving, enkele nuttige afbeeldingen plus een of meer wegenkaarten en/of satellietfoto's en zelfs ingebouwde "Google Street View"-video, om zich makkelijker geografisch te oriënteren, en om dus het héle traject met veel gemak en zonder veel gedoe af te leggen.

Officiëel stratenplan van de gemeente Moorslede
Officiëel stratenplan van de gemeente Moorslede. Klik op de afbeelding om ze te vergroten.

Om onderweg toch niet verloren te lopen raden we aan om minstens de bovenstaande kaart met het geel gemarkeerde traject van de route uit te printen, alsook het officiële stratenplan (PDF-bestand, 1,5 MB, te openen met een PFD-lezer, bijv. het gratis programma "Adobe Reader") op de website van de gemeente Moorslede. Met beide kaarten bij de hand kan men vrijwel moeiteloos de 12 kilometers van deze Ten Bunderen route bewandelen of berijden. Wie, zonder gids, uitvoerige achtergrondinformatie wenst bij de opeenvolgende stopplaatsen, neemt toch maar best een PDA, tablet of smartphone mee, om tijdens de tocht verbonden te zijn met deze en volgende pagina's op het internet. Zoniet verdient het aanbeveling om vooraf alle hier volgende webpagina's héél aandachtig te lezen en - als het even kan - uit te printen.

VERTREK- EN EINDPUNT


Moderne hoeve op de plaats van het middeleeuws Gasthuis ten Bunderen. (© Google Street View)

Deze wandelroute begint en eindigt bij de plek waar ruim 7,5 eeuwen de huidige Congregatie van de Zusters van Ten Bunderen ontstond. Vanaf 1269 stond daar een Gasthuis Ten Bunderen. Een kleine communauteit van zusters stond er in voor de opvang en verzorging van passerende bedevaarders en arme reizigers. In 1578 vluchtten de zusters voor het geweld van de Beeldenstorm naar de Noordfranse steden Rijsel en St.-Omer. In 1587 keerden ze uit ballingschap terug en vestigden zich in Ieper, en vanaf 1785 opnieuw in de dorpskom van Moorslede, vlakbij de parochiekerk. De gebouwen van het Gasthuis werden helemaal verwoest en nooit meer heropgebouwd. Op die plek staat nu een moderne boerderij. Het verdwenen gasthuis was ruim 3 eeuwen lang het kloppend hart van de wijk 'de Tuimelare', aan de oostkant van Moorslede.

Adres:

Oude Heirweg, nr. 17 (op de hoek van de Oude Heirweg en de Ten Bunderenstraat)
Tuimelare-wijk
8890 MOORSLEDE

Er is helaas géén parkeerterrein in de onmiddellijke omgeving. Maar men kan makkelijk de auto kwijt aan de kant van de weg, bij het begin van de Ten Bunderenstraat (komende van de Meensesteenweg, de baan Roeselare-Menen).

HET TRAJECT

Het parcours van de (niet bewegwijzerde!) Ten Bunderen wandelroute - in totaal zo'n kleine 11 kilometers - leidt langs volgende straten:
Oude Heirweg - Schouthoek - Breulstraat - Bloemhoekstraat - 6de Jagersstraat- Iepersestraat - Groeneweg - Stationsstraat - Dadizeelsestraat - Kerkstraat - Marktplaats - Pater Lievensstraat - Kerkhofstraat - Kouterweg - Knaagreepstraat.

Kaart met het traject van de Ten Bunderen wandelroute.
Kaart met het (geel gekleurde) traject van de Ten Bunderen wandelroute. Rechts duidt de groene stip
de vertrek- en aankomstplaats aan. Rode stippen tonen de verscheidene stopplaatsen.

© Willem Wylin - Copyright 2007- . Alle rechten voorbehouden. Contact: E-mail